We zijn er bijna, maar nog niet helemaal - Kaf

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

3 reacties

 1. Kaf schreef:

  Is democratie echt het eindpunt? (Thomas) http://t.co/ohz0OeCmtw #Kaf #democratie

 2. Bas schreef:

  Goeie. Heb ook niet gestemd. Me wel verwonderd over de posters van de kandidaten. ‘Beter water voor minder geld.’ ‘Minder belastingen.’ ‘Werken aan Limburg.’ Heerlijke pareltjes van nietszeggendheid die wel een standpunt vertegenwoordigen waar mensen meteen een eigen beeld bij maken.
  Nog leuker zijn de posters met enkel een hoofd: dan ben je een eindbaas, als je het zonder spreuk redt.

 3. Roel schreef:

  Ik heb ook niet gestemd. Deels vanwege de redenen die je opnoemt. Ik ben van mening dat je in de context van verkiezingen voldoende verstand van zaken moet hebben voordat je een serieuze mening kan hebben over bepaalde kwesties. Naar mijn mening heb ik zelf niet voldoende kennis om de discussie mee te voeren en daarnaast zijn er ook kwesties die mij simpelweg niet interesseren. Wie ben ik om te bepalen of de provincie de gemeenten financieel moet gaan ondersteunen? Waarom past partij X beter bij mij omdat ik “geen mening” heb over de hoeveelheid vee in mijn provincie? #STEMWIJZERISDEBESTEINDICATOROOIT

  Ondanks het voorgaande zou ik mijzelf wel eventueel willen verdiepen in de materie om een mening te vormen en om op basis daarvan een stem uit te brengen waarvan ik weet dat deze daadwerkelijk ergens op berust. Maar… wat is de meerwaarde van mijn stem als mijn buurman op zijn achterneef stemt? Wat is de meerwaarde van mijn stem als er duizenden mensen stemmen op hun nummer 1 partij die voorkomt uit stemwijzer en waarvan de match slechts 1% scheelt met een nummer 2 die door de desbetreffende persoon niet eens overwogen wordt. Wat is de meerwaarde van mijn stem als een toevallige treinreiziger op partij X stemt, omdat deze willekeurig wafels aan het uitdelen waren op een willekeurig station? Wat is de meerwaarde van mijn stem als het overgrote deel van de bevolking (naar mijn idee) verdieping in de materie volledig buiten beschouwing laat omdat zij ofwel pretenderen reeds “alles” te weten, dan wel zich willen laten leiden door media die selectief de werkelijkheid portretteren. Misschien niet het beste en meest accurate voorbeeld dat ik mijzelf wel eens voor de geest haal is gerelateerd aan de PVV. Ongeacht de inhoud van de standpunten en het partijprogramma heb ik het idee dat enerzijds een grote groep is die op de PVV stemt omdat deze partij “tegen de buitenlanders is/racistisch”. Anderzijds is er een grote groep die juist op de PVV stemt omdat deze partij “tegen de buitenlanders is”. Dit lijkt mij een beetje kortzichtig en ik ben bang dat dit fenomeen in vele grotere maten meespeelt dan dat we voor mogelijk houden.
  Ik heb het idee dat veel mensen zich laten leiden door alles behalve “verstand van zaken” en ik heb het idee dat het willekeurigheidsgehalte van het hele stemverhaal zo hoog is dat het voor mij geen meerwaarde heeft om te gaan stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.